Men Who Eat Yogurt May Have Lower Colon Cancer Risk

zdroj: zde

Muži, kteří jedí nejméně dvě porce týdne jogurtu, mohou snížit riziko vzniku kolorektálního karcinomu.
Výzkumníci zkoumali údaje o 32 606 mužských a 55 743 zdravotnických pracovnících, kteří měli kolonoskopii v letech 1986 až 2012. Účastníci studie poskytovali podrobné informace o svých zdravotních, životních, stravovacích a pohybových návycích každé čtyři roky.
V té době bylo u mužů 5 811 případů kolorektálního adenomu a 8 116 u žen.
Ve srovnání s muži, kteří nejedli žádný jogurt, ti, kteří měli nejméně dvě porce týdně, byli o 19% méně náchylní k rozvoji konvenčních adenomů a o 26% méně pravděpodobně k rozvoji adenomů s nejvyšším maligním potenciálem.
"Naše údaje poskytují nové důkazy o úloze jogurtu v rané fázi vývoje kolorektálního karcinomu," uvedl spoluautor studie Dr. Yin Cao z University of Washington University of Medicine v St. Louis.
"Zjištění, pokud budou potvrzena budoucím studiem, naznačují, že jogurt může sloužit jako široce přijatelný modifikovatelný faktor, který by mohl doplnit screening kolorektálního karcinomu a snížit riziko adenomu mezi netestovanými," řekl Cao e-mailem.
Spotřeba jogurtu byla spojena s nižším rizikem rakoviny tlustého střeva a konečníku v předchozích studiích a někteří vědci si myslí, že to může být proto, že jogurt podporuje růst zdravých bakterií ve střevech. Méně je však známo, jak může jogurt ovlivnit potenciál lidí k rozvoji adenomů.
Ve studii se nezdálo, že by spotřeba jogurtu ovlivňovala riziko vzniku předhoubních polypů u žen.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Patologie

patologie  - závěr musí obsahovat MKN kód, MKN-O kód a TNM klasifikaci, dále tyto údaje: o     histologický typ a   grade   nádoru o   ...